De uitdaging: Labelwoningen betaalbaar houden én tegemoetkomen aan de woonvraag!

Written by Ingrid Roefs
14 apr 2022

Kees Strooper

Sinds 2013 vormen wij samen met TBI-zusterbedrijven ERA Contour en Koopmans het TBI WOONlab. Het oorspronkelijke doel: de goedkoopste woning van Nederland ontwikkelen. Het resulteerde in twee prachtige labels, beterBASIShuis en lekkerEIGENhuis, die tot op de dag van vandaag bekend staan als betaalbare woningen van hoge kwaliteit. Let wel: we moeten er hárd aan trekken om dat zo te houden…

Commercieel Manager Kees Strooper is namens Hazenberg de schakel naar de markt van nieuwbouw (concept)woningen. Hij ziet van dichtbij welke spanningen er op het zogenoemde ‘conceptbouwen’ staan. “Puur de allergoedkoopste woning bouwen is niet zo moeilijk. Om die echter ook de allerbeste en betaalbaar te laten zijn, passend bij de actualiteit, dáár zit de uitdaging. Dat is waar we ons in het TBI WOONlab hard voor maken.”

Goedkoper en efficiënter

Jasper Koelman, projectleider op onze conceptbouwprojecten en ook actief in het WOONlab, kijkt vanuit zijn specialisme ook naar betaalbaarheid: “Er zijn grofweg twee knoppen waar je aan kan draaien om woningen betaalbaar te houden. Zo goedkoop mogelijk je grondstoffen en materialen inkopen én zo efficiënt mogelijk bouwen, zodat je tijd bespaart.

Gedurfde nieuwe dingen

“Daarvoor moet je soms gedurfde nieuwe dingen uitproberen. Zo zijn wij nu aan het experimenteren met het maken van binnenwanden in de fabriek, zodat we alleen nog maar kant-en-klare delen hoeven te monteren op de bouw. De voordelen? Mensen werken comfortabel binnen, en op de bouw heb je veel minder mensen, minder werk en minder afval, wat weer veiliger en schoner werkt. En dús veel minder kans op oponthoud. Goed voor je planning!”

 

Splinternieuw concept

Kees vult aan: “Zeker, in de optimalisatie van de realisatie zit een belangrijk middel om de betaalbaarheid scherp te houden. Maar daarnaast is het zaak om je aanbod aan te blijven passen op de marktvraag. Zo weten we dat één- of tweepersoonshuishoudens óók heel graag op de begane grond met een tuintje willen bouwen, maar dat brengt qua betaalbaarheid de nodige uitdagingen. Daar zijn we heel concreet mee aan de slag gegaan, door een splinternieuwe compacte eengezinswoning met een beukmaat 3,90 meter te ontwikkelen. Ook daarin maken we het verschil als Makers van Waarde.”

Vredeoord, Eindhoven