Hazenberg is volop in uitvoering bij de bouw van de 35 startersappartementen aan de Spoorlaan in Tilburg. Tijd om eens een bezoek te brengen aan onze ervaren uitvoerder Jan van Laer die dit project eind dit jaar hoopt op te leveren.

Jan heeft een indrukwekkende lijst projecten op zijn naam staan die qua ligging veel gemeen hebben, namelijk in de binnenstad! Denk aan Santrijn in Oosterhout, Tramsingel in Breda en de appartementen van Warandepoort in Oosterhout. Ook het succesvolle Céravie in hartje Maastricht heeft Jan onder zijn hoede gehad. Het project aan de Spoorlaan is een ‘inbreidingslocatie’. In dit geval een 5-bouwlagen hoog appartement tussen bestaande bebouwing in.

Jan: “De grootste uitdaging op dit project is, dat we bijna géén ruimte hebben. Een beetje zoals bij Céravie. Daar was de bouwplaats ook niet echt heel ruim. Maar hier in Tilburg is óók de bevoorrading een echte uitdaging.

Uitvoerder Jan van Laer

Smalle toegangswegen en beperkte opslagmogelijkheid

Het project ligt aan de voorzijde aan een drukke eenrichtingsstraat en aan de achterzijde aan een smal eenrichtingsweggetje voor plaatselijk verkeer met een krappe in- en uitgang. Jan: “Het oorspronkelijke idee was, om alles te bevoorraden via de Spoorlaan aan de voorzijde. Dit hebben we echter moeten bijstellen, omdat dan alles met een kraan over de bouw heen getild moest worden. Niet altijd even veilig, zeker niet als het gaat om grote en zware onderdelen. Afgelopen week zijn bijvoorbeeld de balkons geleverd. Deze zijn 3,16 m breed en wegen 15,2 ton per stuk. Er moest een 100 tons kraan komen om deze balkons te lossen en meteen op hun plek te leggen. Het vereiste wat stuurmanskunst van de chauffeur om ‘achterom’ op het Pelgrimspad te komen met de bakwagen, maar het is gelukt.”

Vanwege de beperkte opslagmogelijkheden op de bouwplaats werkt Jan met een strakke planning. Jan: “We kijken 2 maanden vooruit zodat alles op de dag nauwkeurig geleverd kan worden”.

Rekening houden met omwonenden

Zo’n bouwplaats tussen bestaande bebouwing, in dit geval woningen, betekent ook dat je goed moet communiceren met de omwonenden. Jan heeft een goed contact  met ze en zelfs oplossingen bedacht voor de overlast die zij ervaren door onze bouwplaats. Jan: “Doordat we onze steiger in overleg voorbij de perceelgrens hebben geplaatst, was het voor de bewoner niet meer mogelijk zijn inrit af te sluiten.  Dit vond ik niet kunnen. Gelukkig hebben we samen een oplossing bedacht waar we beiden tevreden mee zijn”.

Leuke afwisseling van werken

Jan: “Het werk aan de Spoorlaan is voor Hazenberg-begrippen  een ‘kleiner’ werk. Een leuke afwisseling na de wat grotere werken van de afgelopen jaren. Op kleinere werken zijn de doorlooptijden wel vaak krapper, waardoor er ook weer andere uitdagingen ontstaan. Groot of klein werk, ik ben toch altijd ‘trots’ op mijn team als het werk weer naar tevredenheid is opgeleverd.”

Op het  project Spoorlaan begeleidt Jan ook Max Simons, een eerstejaars HBO-student Bouwkunde. Max loopt tijdens zijn stageperiode op verschillende functies een aantal weken mee. Het gaat om de functie timmerman, werkvoorbereider en uitvoerder. Jan: “Ik vind het leuk om het vak over te brengen op jonge mensen zoals Max. Geen dagelijks werk voor mij, maar zeker een mooie ervaring”.

“Elke dag is anders. dát maakt mijn werk leuk!”

Jan van Laer, uitvoerder

Jan doet dit werk nu al 30 jaar, wat vindt hij nou het leukst aan uitvoerder zijn? Hij antwoordt enthousiast: “Je bent als het ware een eigen aannemer op je bouwplaats. Je hebt veel vrijheden, kunt min of meer je eigen planning maken, bent een spin in het web en het is erg belangrijk dat je alle neuzen dezelfde kant op krijgt.  En iedere dag is anders. Dát maakt mijn werk leuk!”