In het besef dat duurzaamheid geen begrip is maar een mindset, een vorm van doen in plaats van afwachten, hebben afgelopen weken velen zich verzameld op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht tijdens het wereldwijde fenomeen Climate Planet.
Ik was hierbij aanwezig, samen met vele anderen. Ieder heeft met zijn bezoek de eerste stap naar de verduurzaming gezet door het tonen van interesse en jezelf open te stellen voor het thema ‘duurzaamheid’. Een avond die een indrukwekkend beeld van de aarde laat zien. Niet alleen in de boodschap maar ook in constructie, beeld en geluid. Een maand lang was deze zes etages hoge wereldbol te zien op het nieuwe Jaarbeursplein. Dat het vanaf buiten indrukwekkend was om deze wereldbol in de stad en dagelijkse snelheid van het leven te zien versmelten staat voor mij vast. Maar voor de mensen die de film hebben bekeken wordt deze beleving alleen maar groter. Een 360 graden film, waarbij live (bewegende) NASA beelden vanuit de ruimte geprojecteerd worden op een immens grote wereldbol. Beeld, geluid en licht komen perfect samen.
Deze avond maakte mij bewust van mijn eigen gedrag, jezelf deel voelen van de wereldwijde uitdaging. Ik ging bewuster nadenken hoe ik hier ben gekomen, wat is de (negatieve) bijdrage geweest aan het milieu? Ook voor mijn werk ben ik dagelijks bezig met duurzaamheid. Het bewustzijn dat er iets moet veranderen is er zeker. Maar ‘hoe’ kan ik mijn dagelijkse leven verduurzamen?
Climate Planet heeft mij een indrukwekkend goed verhaal laten zien. Een tijdreis door de duurzame problematiek van de wereld. Van de Big Bang (hoe zag de wereld er ‘toen’ uit met of zonder bedreigingen voor het klimaat?) tot aan de verre toekomst en de risico’s voor onze eigen leefomgeving.
De industrialisatie met de snelle opkomst van fabrieken en de uitstoot van afvalstoffen was het begin van de eerste concrete veranderingen in het milieu. Natuurrampen ontstaan ook op onnatuurlijke wijze, de wereld raakt steeds verder in onbalans. Vandaag de dag merken we allemaal de opwarming van de aarde, een verandering van ons ‘Nederlandse’ klimaat. Als gevolg van de uitstoot van niet alleen CO2 maar ook broeikasgassen met een zwaardere impact op het milieu zoals lachgas en methaan. Stoffen die vrij komen bij de rijst- en veeteelt. Samen zorgen deze stoffen voor een dichte laag rondom de aarde, als een warm deken. Straling en hitte van de zon kan de aarde goed bereiken maar hierdoor moeilijk verlaten.
In Utrecht zat een gezin op de eerste rij; vader, moeder en twee dochters. Ik schat de dochters tussen de 7 en 10 jaar. Een perfect voorbeeld van bewustwording en hoe wij moeten ‘zorgen’ voor onze volgende generatie. Voor de twee dochters van dat gezin, voor de kinderen daarvan en de vele generaties die mogen volgen. Wij moeten wereldwijd met elkaar dezelfde taal gaan spreken en ‘zorg’ dragen voor ieder individu op deze wereld.