“Stap voor stap goed meegenomen”

In een half jaar tijd renoveerde Hazenberg met haar verduurzamingslabel SmartPack, 50 woningen van Casade in Sprang-Capelle. Een flinke ingreep maar bewoners Lies en Gerry de Rooij zijn enthousiast: “De renovatie viel ons achteraf gezien echt mee en we zitten er gewoon een stuk beter bij sindsdien!” Een keukentafelgesprek over het hele proces.

Alle deelnemende adressen kregen een nieuw dak, zonnepanelen, een WTW-systeem, nieuwe kozijnen en buitendeuren, en een stevig isolatiepakket. Daarnaast ondergingen de woningen ook aan de buitenzijde een upgrade. Centraal in dit project ligt de Charlotte de Bourbonstraat, waar Gerry en Lies al 54 jaar gelukkig wonen.

Informatieavond als start

“We zijn als bewoners stap voor stap echt goed meegenomen,” begint Gerry. “Het begon met een informatieavond in het cultureel centrum hier. Daar legden Casade en Hazenberg in grote lijnen uit wat er ging gebeuren. Na die avond waren de meeste mensen meteen om. Wij ook. Want ja, die verduurzaming komt er tóch aan en de isolering en vernieuwing van deuren en kozijnen sprak ons direct aan. En zonder huurverhoging hè!” Lies vult hem aan: “Voor de mensen die twijfelden organiseerden ze een extra avond, waar aandacht was voor alle vragen en bezwaren. Ik weet dat verschillende bewoners toen alsnog zijn overgestapt.”

Uitvoerder Tino goed bereikbaar aanspreekpunt

Gerry: “Na die informatieavond bezocht uitvoerder Tino - van Hazenberg - alle mensen die meededen, om in detail uit te leggen wat we konden verwachten. Heel prettig. Je hebt toch best wat vragen en dan zijn duidelijke antwoorden fijn. Ook tijdens de renovatie zelf was hij een goed bereikbaar aanspreekpunt.” Glimlachend: “Dan hoefde je maar te roepen ‘hé Tino’ en stond hij voor je klaar.”

Alles netjes en snel

Of er ook dingen minder goed gingen? “Nou eigenlijk niet echt. Ja, er waren natuurlijk wel eens dingetjes. Waar gewerkt wordt vallen spaanders. Maar die losten ze wel steeds snel en goed op,” aldus Lies. “Ze hebben het vooral góed gedaan. Vóór iedere stap een brief in de bus, regelmatig een bezoek om te checken hoe het allemaal ging en heel netjes en snel in het werk. Het dak? ’s Morgens alles eraf, ’s avonds weer klaar. De kozijnen? ’s Ochtends eruit en ’s middags allemaal vervangen, gekit en opgeruimd. Fijn hoor! Het is toch wel even een hele toestand, zo’n renovatie. En als je dan merkt dat alles zo goed mogelijk wordt gedaan, voelt dat prettig.”