Officiële opening Rijkskantoor Breda

11 apr 2017

Officiële opening

Afgelopen week vond de officiële opening plaats van het Rijkskantoor in Breda. Hazenberg Bouw is er trots op deze transformatie gerealiseerd te hebben.

Hazenberg Bouw heeft samen met Architectenbureau De Twee Snoeken en Terberg Totaal Installaties de Design & Build-opdracht verworven voor het ontwerp en de realisatie van nieuwe huisvesting van de Belastingdienst in het eerste Rijkskantoor in Breda. Het gebouw biedt in eerste instantie huisvesting aan de Belastingdienst maar is gebouwd en ingericht voor alle administratieve overheidsprocessen, onafhankelijk van de organisatie. Het kantoor maakt onderdeel uit van de OV Terminal 'Breda Centraal' een ontwerp van Koen van Velsen.

Tevreden opdrachtgever

Onze opdrachtgever - het Rijksvastgoedbedrijf - is uitermate tevreden over het neergezette resultaat. Het bestaande kantoor is geschikt gemaakt voor Het Nieuwe Werken conform Fysieke Werkomgeving Rijk. De werkomgeving biedt de mensen een variatie aan ruimten met bureau- en overlegplekken, passend bij de activiteit van dat moment. De beschikbare ICT-voorzieningen, zoals laptops, VOIP (telefonie) en WIFI bieden alle ondersteuning voor flexibel werkplekgebruik.

Voor deze officiële opening is door de betrokken partijen (Rijksoverheid, De Twee Snoeken en Hazenberg Bouw) een mooi projectboekje gepubliceerd met natuurlijk foto's van het nieuwe Rijkskantoor, maar ook de achtergronden tijdens het ontwerpen van het kantoorconcept worden hierin beschreven.

Stuur een email naar info@hazenberg.nl als u ook een boekje wilt ontvangen!

Een klein stukje uit het projectboekje:

Samen de gok wagen!

Radicale ingreep

Vol enthousiasme begon ons multidisciplinaire design & build team aan de opgave van het Rijksvastgoedbedrijf; ontwerp en realiseer een transparante en flexibele werkomgeving voor het eerste Rijkskantoor in Nederland. Een hele uitdaging. Want hoe creëer je een eigentijds kantoorconcept in een gebouw dat daar eigenlijk niet voor is bestemd? De lange smalle gangen en de vrijwel gescheiden verdiepingen vroegen om een radicale ingreep. Een ingreep die reversibel zou zijn, zodat het gebouw in de toekomst weer een bedrijfsverzamelgebouw kan worden, zoals oorspronkelijk bedoeld.

Het gat in de vloer

Al snel ontstond de behoefte bij alle teamleden om een vide in het gebouw aan te brengen. 'Het gat' in de verdiepingsvloer was geboren. Architectonisch dé oplossing om verbinding en structuur aan te brengen. Bouwkundig bleek het een haalbare ingreep, maar voor de installaties, de brandveiligheid en de akoestiek moesten er nog wel wat berekeningen worden uitgevoerd. Eenvoudig en vanzelfsprekend was de ingreep zeker niet. De overtuiging echter dat alleen dit ontwerp recht zou doen aan de uitvraag hield het plan overeind. Dit gat zou de werkomgeving creëren waarmee het Rijkskantoor in Nederland de standaard zou stellen.

Complexe belangen

Onze overtuiging was niet geheel zonder twijfels. Bij inventarisatiebezoeken aan het complex werd duidelijk dat het gebouw vooral 'het gebouw' moest blijven. De verhuurder zat niet te wachten op grote bouwkundige en technische aanpassingen. De huurder (Rijksvastgoedbedrijf) reageerde echter niet afwijzend op onze ideeën maar zeker ook niet enthousiast. Het was dus een grote gok om onze plannen door te zetten maar het plan klopte gewoon. Tot in detail werd alles uitgetekend en doorgerekend en daarmee tackelden wij de grootste 'beren op de weg'. Het was een gewaagde gok maar zeker geen ondoordachte. Uiteindelijk blijkt 'het gat' veel meer dan een opening in de vloer. Het is de drager geworden van een geweldig kantoorconcept!