Maatwerk in woningbouw; ook met conceptueel bouwen!

15 dec 2017

In Bergen op Zoom realiseert Hazenberg Bouw in opdracht van Blauwhoed 22 eengezinswoningen volgens het lekkerEIGENhuis label van het TBI WOONlab. Het project maakt onderdeel uit van het plan Bergslicht dat in totaal 59 woningen telt: een combinatie van fraaie eengezinswoningen, moderne appartementen, bungalows en een bijzondere patriciërswoning.

Hoogteverschil

De eengezinswoningen worden gebouwd op een terrein dat van voor naar achteren een hoogteverschil kent van ongeveer drie meter. Om de woningen toch op gelijk peil te kunnen bouwen is in overleg met de gemeente besloten om voor de woningen een ‘Bergse stoep’, een drie treden hoog betonplateau, aan te leggen. Bewoners bereiken via die verhoging hun voordeur.

Wonen met een eigen identiteit

De gevels van de woningen zijn geen van allen gelijk. Er worden vier verschillende metselstenen gebruikt, sommige woningen hebben een betonnen kader en andere hebben gekeimde voegen, waarna de gevels worden geschilderd. Deze afwisseling geeft de woningen een eigen signatuur en de wijk een gevarieerde uitstraling. De kopwoning is een drielaagse woning met een kap (geen standaard binnen het lekkerEIGENhuis concept), waarmee in hoogte verbinding wordt gemaakt met de naastgelegen appartementen.

Het venijn lag onder de grond

Pas tijdens de uitvoering werd duidelijk dat twee woningen boven een oude vestingmuur gebouwd zouden worden. Ter plaatste kon Hazenberg Bouw niet volgens plan boren en moest een afwijkende fundering worden aangebracht. Dit leverde een vertraging op in het proces, waardoor deze twee woningen niet meekonden in de slipstream van het uitgekiende montageproces van de woningen. Uiteindelijk zijn deze twee woningen aan het einde van het proces alsnog gemonteerd: in vijf dagen van begane grond vloer naar de top.

Extra gemak voor bewoners

De woningen in Bergslicht worden standaard opgeleverd als domitica-ready-huis. Dit betekent dat de bewoners een regelunit aantreffen in hun meterkast en een aantal loze leidingen. Zij kunnen daarmee zelf verschillende domotica voorzieningen inrichten in hun huis. Bovendien hoeven ze nooit meer hun sleutel te zoeken als ze met een volle boodschappentas voor de deur staan. De woningen zijn eenvoudig te betreden via key-less entry.

Conceptueel bouwen betekent snel bouwen. Zelfs als er tijdens het bouwproces tegenvallers zijn. Daarvoor is flexibiliteit nodig. Een goede voorbereiding is essentieel, net als een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Als het proces eenmaal loopt is het niet meer te stoppen. Hazenberg Bouw verwacht de woningen in het voorjaar van 2018, na een bouwtijd van circa 22 weken, op te leveren.