"Hazenberg toont aan complexe projecten aan te kunnen"

01 jun 2017

De uitbreiding en renovatie van het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) is in volle gang. Joland Slangen, projectmanager en eigenaar van MCO+ vertelt over het project, de samenwerking en het proces.

Projectmanager MCO+ Joland Slangen

MCO+ (Marketing Collectief) was vanaf het begin betrokken bij de renovatie van CKE en adviseerde over het Programma van Eisen en de samenstelling van het bouwteam. “Wij adviseren en ontzorgen de opdrachtgever (Centrum voor de Kunsten Eindhoven) vanaf de oriëntatiefase tot en met de oplevering. In het traject treden wij op als intermediair tussen de partijen. In het bouwteam zijn wij de spreekbuis”, legt projectmanager Joland Slangen uit.

"Hazenberg toont aan begripvol met dit soort complexe projecten om te kunnen gaan, mee te denken en het proces goed te handelen"

Joland Slangen, projectmanager

Klantgericht bouwen

“Hazenberg Bouw werkt erg klantgericht, met menselijke maat. Er is veel begrip voor de wensen van de opdrachtgever en tijdens de bouw is het mogelijk de opleidingen gewoon door te laten gaan”, zegt Slangen. “Ook het personeel van CKE is te spreken over het begrip en de aandacht voor het gebouw in gebruik van de vakmannen van Hazenberg.”

Complex project

In het kader van efficiëntere huisvesting stoot CKE de dependance af en brengt alles onder op een locatie. Het gebouw wordt daarom uitgebreid en gerenoveerd. “Een constructieve opgave. Het gebouw gaat van kleine ruimtes naar grote open ruimtes en van een naar binnen gekeerd gebouw naar een transparante open instelling”, vertelt Slangen. Ook in de bouw heeft dat gevolgen. De begane grondvloer wordt deels verlaagd, de fundering gaat er deels uit en dragende wanden worden verwijderd en daar komt een nieuwe staalconstructie voor in de plaats. Daarnaast wordt er een verdieping bovenop het gebouw gerealiseerd. Ook logistiek ligt er een uitdaging: een binnenstedelijke locatie met daardoor een kleine bouwplaats. De planning voor leveringen, vergunningen etc. is daarom strak; JIT (Just In Time).

Samen kom je verder

“Er was asbest aangetroffen. Daardoor is de planning twee maanden uitgelopen. Toch krijgt Hazenberg het voor elkaar om deze maanden in te halen door bouwactiviteiten aan te passen en samen te voegen”, vertelt Slangen enthousiast. “De samenwerking en begrip tussen de partijen maakt het mogelijk om op veel plekken gelijktijdig bezig te zijn en werkzaamheden zorgvuldig af te stemmen.” Voor MCO+ ligt ook bij dit soort onverwachte situaties een belangrijke rol. “Gedurende het traject brengen we onze kennis, advies en ervaring in en lichten we besluiten toe. Zowel naar de opdrachtgever als het bouwteam. Bij situaties zoals asbest zitten we met alle partijen aan tafel om begrip te creëren vanuit eenieders belang.”
 
Met de keuze voor Hazenberg als bouwpartner is Joland Slangen nog altijd tevreden; “Hazenberg toont aan begripvol met dit soort complexe projecten om te kunnen gaan, mee te denken en het proces goed te handelen.”