Feestelijke start nul-op-de-meter renovatie van 68 woningen in Oostvoorne

19 sep 2017

Wethouder Van der Meij heeft op 18 september het startsein gegeven voor de uitvoerende fase van de nul-op-de-meter renovatie van 68 woningen van het gemeentelijk Woonbedrijf in Oostvoorne. Dit deed hij door het symbolisch openen van de modelwoning waar bewoners tijdens de renovatie van hun woning terecht kunnen met vragen of een kopje koffie kunnen drinken. Bewoners kunnen hier ook zien hoe hun gerenoveerde woning eruit komt te zien. Daarnaast is er op de verdieping van de woning een kantoor- en schaftruimte gerealiseerd voor het uitvoeringsteam, ofwel de "NOM crew".

Kant en klaar energieneutraal

Hazenberg heeft voor deze NOM-renovatie een kant en klaar product ontwikkeld waarmee corporaties snel en doeltreffend woningen tocht- en vochtvrij kunnen maken én tegelijkertijd energieneutraal. In het product is alles geborgd van schilrenovatie, installaties, onderhoud, bewonerscommunicatie tot aan architectuur.

Deze ontwikkeling is voortgekomen uit de sterk toenemende behoefte naar energieneutrale woningrenovaties bij woningcorporaties. Echter de kennis, kunde en slagkracht die nodig zijn om duurzaamheidsambities in te vullen, zijn niet altijd meer aanwezig in de eigen organisaties. Vandaar dat wij een totaalpakket ontwikkeld hebben dat woningcorporaties en beleggers volledig kan ontzorgen bij het invullen van hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Provinciale primeur

Dit is de eerste woonwijk in Zuid-Holland waar sociale huurwoningen uit de jaren 60 naar nul-op-de-meter worden gerenoveerd. De woningen worden van het gasnet afgesloten en gebruiken alleen electra. Daarnaast wordt het energiegebruik volledig opgewekt met zonne-energie. De woning blijft op het electranet aangesloten voor de momenten dat de zon onvoldoende schijnt. De woningen krijgen nieuwe geïsoleerde gevels en daken die volledig voorzien worden van zonnepanelen. Het unieke is dat de benodigde installaties niet op zolder of buiten de woning worden geplaatst, maar in de installatie module die grotendeels is verwerkt in de nieuwe gevel elementen.

De bewoners hebben straks geen energielasten en leveren gemiddeld een derde van de opgewekte energie terug aan het net. De huurders betalen maandelijks een zogenaamde energieprestatievergoeding aan het Woonbedrijf. Dit bedrag werd voorheen betaald aan de energierekening. De energieprestatievergoeding wordt door het Woonbedrijf gebruikt voor de financiering van de renovatie. Na de renovatie zijn de woningen gegarandeerd NOM.