Bouwen met een fijne werksfeer bevordert proces

12 jan 2018

Hazenberg is volop in uitvoering bij de bouw van de 75 huurappartementen Juvenaatlaan in Etten Leur. Hoog tijd om een bezoek te brengen aan bevlogen uitvoerder Ad en gespecialiseerde vakman Theo.

Ad en Theo werken al meer dan 15 jaar samen en hebben een indrukwekkende lijst met projecten als de OV Terminal Rijkskantoor Breda, Brandevoort en Mariënbosch  op hun naam staan. Daar wordt Juvenaatlaan nu aan toegevoegd. Theo is vanaf de plaatsing van de bouwhekken betrokken op de bouw en kent het project als geen ander. Toen Ad nog een ander project afrondde, nam Theo succesvol het voortouw om alles in goede banen te leiden en te kunnen starten.

Ad (links) en Theo (rechts) op het project Juvenaatlaan

Ook ruwbouw is millimeterwerk

Maar als we vragen wat Theo het meest bijzondere vindt aan dit project is dat het detailwerk en de  maatvoering. Theo geeft aan;” wat je soms vergeet, is dat juist bij ruwbouw heel nauwkering gewerkt moet worden. Je begint met helemaal niets, een leeg grasveld. De plaatsing van kolommen en fundering vraagt om precisie en nauwkeurige maatvoering. “ Ad vult aan: “Mee eens. En neem bijvoorbeeld de prefab balkons welke met isokorven worden ingestort. Die worden vanwege het gewicht (10 ton)  met een 200 tons  telescoopkraan gelegd. Dat moet in één keer goed gaan en Theo doet de maatvoering hiervan. Het zetten van de ankers voor de staalconstructie komt ook heel nauw; de maatvoering wordt vanuit de stramienen gedaan, die zijn uitgezet  op de verdiepingsvloer".

Voorbereid in BIM

Dit project is voorbereid in BIM. Ad; “daar ben ik blij mee. Het schept duidelijkheid naar het hele team en de vakmannen hebben in een oogopslag helder wat gemaakt moet worden. Toch kunnen we hier nog in ontwikkelen om ook BIM een stap verder de bouwplaats op te krijgen. Maar we zijn goed op weg.”

Gezamenlijk einddoel

De samenwerking met LEVS architecten en opdrachtgever Woonstichting Etten Leur (WEL) gaat goed. Ad licht toe; “De lijnen zijn kort. We zijn eerlijk, open en transparant en schakelen snel. Wekelijks nemen wij een kwaliteitsrapport door. Als er iets aangepast moet worden voorkomen we vertraging doordat we zaken tijdig oplossen. Dat vind ik belangrijk, want mijn doel is dat als we hier weggaan, we een mooi gebouw van een hoog kwaliteits- en afwerkingsniveau opleveren aan een tevreden opdrachtgever en enthousiaste huurders. We willen allemaal trots zijn op het eindresultaat.”

Oplossingsgericht denken

Tussentijds zijn daardoor ook aanpassingen gedaan. Ad: “We hebben bijvoorbeeld de steiger al geplaatst voordat de breedplaatvloeren gelegd werden. De reden hiervoor was dat de prefabbalkons exact op de juiste plaats gelegd moeten worden en dit veel efficiënter, beter en veiliger is als we dit vanaf de steiger uitvoeren.”

Fijne werksfeer bevordert kwaliteit

Wat Ad het belangrijkste vind aan zijn functie als uitvoerder is helder. “Naast dat ik het mooi vind om met een nieuw team van niets uiteindelijk iets moois van hoge kwaliteit op te leveren, vind ik het proces en de werksfeer zeker zo belangrijk.” Dat staat volgens Ad inherent aan elkaar. “Voor mij is het meest belangrijk dat alle vakmannen op de bouw dagelijks met plezier naar hun werk gaan. Dat ze vertrouwen hebben in het feit dat alles goed geregeld is en ze hun werk goed kunnen doen. Dan gaat de bouw ook veel makkelijker. Theo vult aan; “de werksfeer is hier goed, een leuk team dat graag samenwerkt en iets voor de ander overheeft. We houden elkaar scherp, maar zijn ook in voor een geintje.” Ad begeleidt ook stagiair Tom van de studie Bouwkunde. “Ook Tom is vanaf dag 1 opgenomen in het team. Het is belangrijk dat talenten zoals hij het enthousiasme voor de bouw vasthouden en zichzelf kunnen ontwikkelen bij ons.”

Ad enthousiast over begeleiden stagiair Tom

Ad enthousiast over begeleiden stagiair Tom

Wensen voor de toekomst

Over een volgend project denken Ad en Theo nog niet na, maar wensen hebben ze wel. Ad geeft aan; “zo’n mooie herbestemming als Mariënbosch zou ik wel weer graag doen, of juist een nieuwbouwproject van minimaal 8 verdiepingen.” Theo heeft een andere voorkeur; “ik vind het mooi om te werken aan een gebouw met aparte vormen, waar niets recht toe recht aan is. Die uitdaging vind ik leuk.” Maar beiden zijn ze het er over eens dat uiteindelijk ieder project wel wat moois en uitdagends te bieden heeft. De 75 appartementen worden medio 2018 opgeleverd aan Woonstichting Etten Leur.

Design & Build - Juvenaatlaan is een Design & Build project. LEVS architecten tekende voor Hazenberg het winnende ontwerp. De uitvraag was één volume, maar dit is door het team bewust losgelaten. Er kunnen nu meer appartementen gebouwd worden met een balkon aan de zonzijde en de drie woonblokken zorgen voor transparantie in het landschap en extra gebruiksgemak.

Meer informatie over het project