5 woningen in 1 dag gasloos: het succes van de Hazenberg SKID

09 feb 2023

Een jaar geleden was het zover. Samen met Casade hadden we alle voorbereidingen getroffen. Toen kwam de vraag: kunnen wij in 1 dag 5 woningen gasloos maken? Ja dus. Want samen met woningcorporatie Casade maakten we het voor het eerst waar bij het project Andromeda in Loon op Zand. Nu, een jaar na dato, zijn we samen ook weer langsgegaan bij de bewoners om hun ervaringen te horen.

De HT Skid van Hazenberg | SmartPack: ’s ochtends gaat de bestaande ketel eruit, ’s middags wordt de geprefabriceerde HT Skid met daarop de hele gasloze installatie in één hijsbeweging in het dak getild". En dan ’s avonds verwarmen en koken de bewoners volledig gasloos. ‘Gewoon’ met behoud van bestaande radiatoren en zonder netverzwaring!

Dit hele idee van HT Skid was op zichzelf al vooruitstrevend. Nu bewijst de praktijk ook nog dat het echt zo werkt.

Iris van Uden

Projectcoördinator SmartPack

Enthousiaste bewoners

Iris van Uden was nauw bij het project betrokken als projectcoördinator. Ze was daarmee onder meer verantwoordelijk voor de communicatie met bewoners: “Het ging om 5 woningen. Op 3 adressen waren de bewoners direct enthousiast over de verduurzamingsplannen. De bewoners van 2 andere woningen hadden nog wel wat bezwaren. Deze hadden vooral te maken met broze gezondheid en de onzekerheid over de overlast. Uiteindelijk gingen ze wel allemaal mee en achteraf zijn ze enthousiast!”

Eén van de bewoners gaf aan op de evaluatie achteraf: “Ik ben helemaal blij. Het wooncomfort is veel beter, omdat het minder vochtig is in de woning. Dat is voor mijn astma van groot belang. En het is fijn dat we zo ons steentje bijdragen aan duurzaamheid.”

De buren vertelden: “Het woont erg behaaglijk. Wij houden de temperatuur overdag op 21 graden en in de nacht op 19 graden. We merken in de ochtend dat de woning gedurende de nacht bijna geen warmte verloren heeft.”

 Gemiddeld gaven de bewoners de hele verduurzaming van start tot oplevering een 9.

Innovatie een absolute must

De HT Skid is één van de duurzame innovaties die wij in eigen beheer ontwikkelden. Jeroen van Eerdewijk, hoofd Hazenberg | SmartPack, vertelt erover: “Voor ons een vanzelfsprekendheid, want innovatie is in onze visie een must om verduurzaming bereikbaar te maken. We volgen alle relevante innovaties op het gebied van techniek en duurzaamheid. Als we kansrijke opties voorbij zien komen die passen bij de vraag in de markt en uitdagingen van dat moment, ontwikkelen we ze zelf of samen met de betreffende partijen tot realiseerbare producten. In het geval van de HT Skid vonden we in Casade de innovatie partner die nodig was voor de pilot. Zij waren en zijn constant op zoek naar vernieuwende manieren om hun woningvoorraad te verduurzamen en hun kleinschalige project Andromeda bleek een perfecte proeftuin voor onze HT Skid.

Nu we zien dat het concept in de praktijk zeker net zo goed werkt als ‘op papier’ zijn we beiden echt wel trots.

Wil je meer weten over de voordelen van deze snelle manier van woningverduurzaming en over de ervaringen van Casade en bewoners? In de mini-docu zie je het allemaal.

Bekijk onze mini-docu