3D-scannen: méér dan alleen inmeten!

13 jun 2017

Wat zijn de mogelijkheden en voordelen van 3D-scannen en hoe pas je dit toe in een project? Onze BIM-modelleur Rob Scheepens aan het woord.

Een laserscanner is een meetinstrument dat op verschillende scanposities op een terrein wordt opgesteld. Het scant vanuit elke positie 360 graden om zich heen. Via geavanceerde software worden alle scans die op locatie gemaakt zijn aan elkaar gekoppeld. Samen vormen ze een zeer compleet en nauwkeurig 3D model van alle zichtbare objecten. Het betreft hier nog echter nog geen kant-en-klaar 3D BIM-model, maar een model dat bestaat uit miljarden meetpunten. We noemen dit een ‘pointcloud’. Deze wolk van punten vormt een foutloze basis voor het maken van producten zoals 3D modellen, 2D tekeningen, simulaties, clash-detections en orthofoto’s. Voor onze projecten voert ingenieursbureau PelserHartman deze 3D laserscans uit.

Nieuwbouw vs. bestaande bouw

“Wij hebben 3D-scans gebruikt bij een nieuwbouwproject waarbij enkele bestaande woningen gehandhaafd blijven. Met behulp van het programma Autodesk Recap 360 Pro openen we de scan, bepalen we van ieder puntje precies de coördinaten en bewerken en analyseren we de scan”, legt BIM-Modelleur Rob Scheepens uit. “We kunnen de afstanden tussen de vlakken meten en zo de vrije ruimte tussen de bestaande huizen eenvoudig bepalen.”

Tommy van Beem

Kostenbesparend

“Een voordeel aan een 3D-scan is dat je maar één keer hoeft te scannen en vervolgens alles digitaal kunt meten. Dit is een snelle en exacte manier om de afmetingen van de bestaande gebouwen te bepalen. Dat bespaart in de engineeringskosten en voorkomt ontwerp- en bouwfouten”, legt Rob uit. “Een ander groot voordeel wordt behaald door de nauwkeurigheid; scheefstanden worden met deze manier van meten meteen inzichtelijk. Dit geldt ook voor afschotten van vloeren en het talud van een terrein.”

Conclusie

Werken met een 3D pointcloud biedt veel interessante mogelijkheden, maar er zijn wel belangrijke aandachtspunten in het meet- en tekenproces. We gaan de komende tijd samen met PelserHartman dieper in op deze materie. We behandelen de voor- en nadelen van werken met pointclouds en de workflow voor verschillende typen projecten. 

Wilt u meer informatie over het toepassen van BIM in projecten? Stuur een mail naar BIM-manager Tommy van Beem of neem telefonisch contact op.